Wat gebeurt er op een zondagochtend, leuke gesprekken! - meer plek op Lisidunahof

Gepubliceerd op 22 april 2018 om 11:46

Gisterenavond een verjaardagsfeestje in Amersfoort, ik bleef slapen in Leusden, zodat ik zondagmorgen op tijd naar JW zou kunnen gaan & gezellig fijn kon blijven slapen in Leusden, handige combi. Hmmm, bij het opstaan zag ik dat ik berichten gemist had van mijn beide kids... zieke Jord. Vreemd dat mijn mobiel niet is afgegaan, later blijkt dat de berichten dan ook niet doorkomen, alleen als ze me zouden bellen, weer wat geleerd. Volgende keer bellen ze, dan kan ik meteen naar huis gaan. Voelde me wel een beetje naar daardoor, maar gelukkig zijn ze wel 'groot' genoeg en kunnen ze elkaar helpen.
Maar ja, moedergevoel... hoor dan thuis te zijn!!

 

ik werd wakker met koppijn, kreeg meteen lief een glas water & paracetamol. daarna keek ik op mijn mobiel en zag ik de berichten, hup snel bed uit, kleding aan. Jord appen, dat ik wel eerst even langs JW zou gaan als het kon, schone was brengen en vieze op halen. Kop koffie, paar happen yoghurt van Niels en de Lomax in.

Bij JW op de groep... ha, wat ben je lekker vroeg. tja... ;)
De deur naar de tuin stond al lekker open... 

JW hoort mijn stem en kwam meteen naar me toe. Grote grijns.

{grijnst bij iedereen hoor.... maar ze zeggen, we zien wel dat hij op jou anders reageert dan bij anderen, en als je er bent houdt hij je in de gaten, ook al loopt hij van je weg.... } 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ik deed mijn pet af en zei tegen een bewoner, goedemorgen K.

Ohhhh, ben jij het! zei hij. Ik zie het nu, nu je je pet af hebt,  Willem Jan. {hij draait het vaak om bij JW} 

loopt steeds weg hoor, hij moet heen en weer lopen en komt dan wel bij je zitten. 

Ik : Ohh, goed dat ik het weet, fijn dat je het even zegt. 

 

Hij zegt ook regelmatig dat hij hele gesprekken met JW heeft, knap hahaha... daar hij niet meer praat ;)
En dat JW veel vriendinnen heeft, rookt en drinkt! Die vriendinnen kan wel kloppen... iedereen vind m leuk... 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Even later zeg ik : Pffff, ik krijg het warm, even mijn trui nu maar uit. In de Lomax om 8.45 was het namelijk nog wat fris )
Opvlieger ook, nu ik 50 ben worden het er meer lijkt het wel, arghhhhhh... 

K :  Ohhh, ben jij 50?! 

Ik : Ja, zou je niet zeggen he! 'grijns' ;) 

K : Nee, ik dacht dat je 23 was! 

Ik : hahaha, dat zou bijzonder zijn met een dochter van 19! 

ik zag hem grijnzen 
Ik : Maar dank je wel voor het compliment K. 

Charmeur! 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JW ondertussen zittend in zijn rolstoel naast me, met een kop koffie. Hij pakt m niet zelf. Hmmm, das meestal anders, dan is het hup, meteen opdrinken, ook al is het HEET. Meestal doen we, ik er anders wat water bij of zet het iets verder weg, dat hij het niet meteen op kan drinken. Hij giet het anders zo naar binnen, kloek op! Soms als het heet is zie je zijn wenkbrauwen iets omhoog gaan maar verder, slikt hij het gewoon door. Pijnbeleving en inzichten zijn anders..... bijna NIET dus.... 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Croissantjes! mmmmmmm. JW zal ik er wat jam op doen? Hij antwoord natuurlijk niet, daar hij al 4 jaar niet meer spreekt, maar weet dat hij altijd jam nam op croissantjes, en het liefst dan dopend in de café au lait, op zijn 'frans'  Croissant in stukjes gesneden, klodder jam op zijn bord en beetje dopen en smeren. 

Ik : K. mag ik van jou de jam.  

K : Ja, en ik hoef 'm ook niet terug! 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

K : loopt naar onze tafel, hmmm alleen maar bruin brood, zegt hij. 

Ik : wil je geen bruin {dat weet ik wel} 

K : Nee, ik lust geen bruin, ik eet altijd wit... 

Ik : zal ik even voor je kijken of er nog wat is. Ohhh, kijk je zelf al? want hij liep naar de keuken. 

K : Ik kan niet kijken want de kastjes zijn hier dicht. 

Ik : Ik kijk wel even in het kastje, ja, er is nog wit, alsjeblieft. {kreeg de sleutel van Bas, maar heb zelf ook een sleutel, wel zo handig}

K :  Dank je wel. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ondertussen hielp ik een ander bewoonster met wat stukjes brood, vroeg of andere bewoonster nog iets wilde eten.
Bewoonster J. kwam  binnen en liep meteen naar me toe, helemaal blij en ik kreeg een knuffel. Haai lieverd zegt ze dan. 

Vaak ook : ik hou van jou! Ik knuffel fijn terug. 
Een enthousiaste hallo en keek heel blij.

Ik hou van de zon, zei ze.

Ja, heerlijk he, zei ik, ga je straks lekker buiten zitten?

En ze was alweer bezig met het volgende, het ontbijt, op zoek naar de zoetigheid.
Dit stond namelijk niet op het aanrecht maar op onze tafel. 
Tja, dat kon natuurlijk niet ;) 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ondertussen voor JW ook nog een boterham met kaas gemaakt, in kleine stukjes gesneden. Anders snijdt hij het zelf in 6 stukken en das veelstegroot. Verslikken & stikgevaar. Kan natuurlijk ook in veel kleine stukjes die hij achter elkaar in zijn mond stopt, maar daarom goed opletten... Ik pakte de kaas ook van de tafel bij K. neem alles maar mee hoor, ik hoef het niet meer, zei hij. 


JW krijgt 's ochtends ook altijd een bord Brinta. haha, dat at hij ook toen ik m leerde kennen in 1991, iedere ochtend als sporter, sportte iedere dag.... Als ik dan lees over dementie en dat je het kan "voorkomen" {uitstellen?} als je gezond leeft en veel sport, beweegt, nou bij JW niet hoor... wat nou preventief... noppes, nada, niets... hardlopen, fietsen, skeeleren, atletiek, survival, kanoën, skiën, telemarken, steppen, trailrun..... vergeet vast nog wat...  o ja! KLIMMEN! 
Bord brinta met kleine lepel eten, anders neemt hij wel hele grote happen! en dan is hij iets langer bezig... 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De moestuinjes doen het goed! zie foto. Nu moeten ze eigenlijk een hoge tafel in de tuin hebben waar grond in kan. Hmm, even kijken of dat mogelijk is te regelen. Ze kunnen namelijk niet meer goed laag bij de grond werken. Dus dan is een hoge tuintafel met grond een goed alternatief, die hebben ze wel al op sommige andere groepen. Op onze groep hebben ze nog weinig leuke dingen in de tuin. Moeten mee maar eens wat mee gaan doen! dusssss, als iemand leuke vrolijke potten heeft, of mee wil helpen! GRAAG! 

 

Ik heb wat afgeruimd & in de vaatwasser gezet, de was van JW gepakt, kus en gaan, kijken hoe het thuis is met de ziekenboeg. 

 

Er wordt trouwens wederom meer verbouwd bij Lisidunahof, onder andere nog 2 groepen erbij voor jonge mensen met dementie. Er komen dus meer plekken bij - vrij!!! Voor meer informatie hierover kan je contact opnemen met Lisidunahof : 

Een gesprek aanvragen... rondkijken... voelen hoe het er is, maar ik zeg ook wel vaak, je moet als partner niet met jouw ogen kijken...
naar bepaalde dingen, JW zag niet hoe het eruit zag... vond alles best. Nu is er al heel veel verbeterd, hoe het eruit ziet en de kleinschalige groepen, behalve "onze keuken & vloer", die zijn echt aan vervanging toe. Hadden ze eigenlijk meteen moeten doen bij het maken van de kleinschalige groep... en nu? geen geld ervoor?! geld naar andere dingen? de nieuwe groepen? 
Natuurlijk altijd geld te kort in de zorg...

En de zorg voor de bewoners is goed, expertise FTD! dát was & is voor mij het aller allerbelangrijkste! 

 

EXPERTISECENTRUM - jonge mensen met dementie : 

https://www.nieuwspleinlisidunahof.nl/page/2700/expertisecentrum-voor-jonge-mensen-met-dementie.html

NIEUWSPLEIN : https://www.nieuwspleinlisidunahof.nl

FAMILIEKANAAL - informatie over de groepen voor jonge mensen & wat doen ze allemaal : deze pagina wordt geüpdatet & gemoderniseerd! Zodra deze klaar is zal ik een blog maken over Lisidunahof, of wellicht kan Janet een mooie gastblog schrijven ;) 

CONTACThttps://lisidunahof.familiekanaal.nl/page/2981/contact.html

 

Mooie zondag allemaal! 

ik alweer wassen aan het draaien..... lekker buiten laten drogen... 

Bij de lunch zouden ze lekker eieren gaan bakken, of roerbakken.... 

 

X Margreet 

 

* JW zijn kamernummer nu niet meer boven zijn foto, maar aan de rechterkant van de deur... valt er steeds vanaf! hmmm dot lijm erachter of iets... 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Janet De Oude
6 jaar geleden

Hei!
Mooie blog! Veel herkenbaar :-)
Volgens mij staan er in de beweegtuin nog 2 moestuintafels waar niets mee gebeurt. Ik ga voor Asschat kijken. Wellicht kan die die kant op! En wil je "Nieuwsplein" gebruiken ipv familie kanaal? We zijn bezig met ook het moderniseren en updaten daarvan! :-)

Gerarda Troost
6 jaar geleden

Hoi Margreet,
Wat fijn dat daar de mogelijkheid is voor de jongere!
Hier bij mij heb ik de ideale situatie, met moestuin, dieren, grote schuur. Dus activiteiten vul ik zelf voor Job(mijn man) in. Voor de tuin een zaai/kweekbak laten maken dat ik een slechte knie heb. Goed excuus en nu kan hij op hoogte werken zonder om te vallen.
Succes daar en groetjes Gerarda

Margreet Mantel
6 jaar geleden

Ha Janet, super als de tafels of tafel uit de beweegtuin naar Asschat kan, wellicht ook een naar Allandsbeek, of hebben ze er daar al een? Ik heb een mooie donatie van een 'oud' buurmeisje gekregen van me voor iets fleurigs, dus dat ga ik ook snel regelen! X Margreet

Ha Gerarda, dank je wel voor je reactie! Ja, er zijn al een aantal groepen voor jonge mensen met dementie op Lisidunahof en er komen er meer bij! super! je wil toch dat je partner, familielid ergens komt waar ze kennis hebben van en dat er activiteiten zijn, toegespitst op deze doelgroep! Mooi excuus hahaha, en ja, kunnen jullie beiden op hoogte werken, tja, vaak moet je iets bedenken creatief zijn met een oplossing en dat ze niet denken dat het voor hen is.. ;) X Margreet