BLOG

Maart 2020

Zeldzame Engel Awards 2020

Wow, ik was helemaal overdonderd, kreeg een Whats App bericht van Sandra {penningmeester van de FTD lotgenoten} of ik wat te doen had op zaterdag 29 februari..... 

Lees meer »
Februari 2020
Januari 2020

Terry Jones - Monty Python overleden aan de gevolgen van FTD

In veel berichtgeving werd gesproken over bijzondere vorm van dementie, of onbekende vorm, terwijl het toch al een aantal jaar bekend is, vertel gewoon welke vorm.... dan is het niet meer onbekend! en leert men de andere vormen kennen, zo belangrijk voor families en gezinnen. Voor de beeldvorming. ERKENNING. Herkenning. Het is juist zo super dat hij ermee naar buiten is gekomen. Zou mooi zijn als er in Nederland ook een bekende Nederlander / familie ermee naar buiten komt. De vader van Sergio Herman had FTD, de vader van Jelle Brandt Corstius, vertel hij kort over in zijn boek, Tas in As. We blijven daarop hopen.

Lees meer »
September 2019

5 years inside.... hoe is het nu met....

Ik dacht, hoe zal ik deze blog nou eens beginnen, verval wellicht in herhaling, van voorgaande blogs, verhalen etc. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die het nog niet weten of gelezen hebben. Eind december 2012 heeft JW de diagnose FTD gekregen, na maar een half jaar onderzoeken, dat is wonderbaarlijk snel. Mede doordat hij een 'meegaande FTD-er' is zoals ik het vaak zeg. Het vlotte doorsturen van de huisarts, de GGZ, de neuroloog die alert was.... want het duurt soms echt jaren, daar de patiënt niet mee wil werken, wil gaan naar de huisarts, arts, omdat hij/zij zich niet ziek voelen... september 2013 dagbehandeling in Lisidunahof. 

Lees meer »
Juni 2019
Mei 2019

Boeken over dementie, mantelzorg, FTD, SD.....

Vaak wordt er gevraagd naar titels van boeken, boeken over jongdementie, Frontotemporale dementie, Semantische Dementie etc, ik probeer hieronder de boeken te plaatsen die gaan over deze onderwerpen. Wellicht zijn er meer... geef het door, dan zet ik deze boeken erbij. Zodat het een goed overzicht blijft. Onderaan plaats ik nog linkjes naar verschillende websites waar het een en ander staat. De boeken over Alzheimer, ouderen met dementie en ouderdomsdementie laat ik een beetje links liggen, er staan er wel een aantal tussen. 

Lees meer »
Januari 2019

Op vakantie gaan naar het buitenland! Toestemming? Hoe dan..

Tja, op vakantie naar het buitenland met je kinderen die minderjarig zijn.. ik ben eigenlijk gewoon met Jord & Renée  naar Frankrijk en Italië gegaan, helemaal niet aan gedacht dat ik dat moest regelen, daar JW niet meer wilsbekwaam is. Hoorde al eerder van een lotgenote hierover, toen ze wilde gaan vliegen en ertegenaan liep. Nu gaan wij ook vliegen en is Jord nog 15. Voor de zekerheid contact opgenomen. IKO belde me terug, maar lag toen ziek in bed. Ze had echt alles uitgebreid verteld, maar o jee... ik was alles zo goed als kwijt, net wakker & de griep, hoe, wat, wanneer.

Lees meer »
December 2018

De Nederlandse Hersenbank - NHB

We krijgen van lotgenoten regelmatig de vraag, over hersendonatie, maar ook, hij/zij is nog jong, en we willen ook graag orgaandonatie doen, kan dit en hoe dan? Voor JW heb ik geregeld dat hij nu hersendonor is geworden, hij was altijd al orgaandonor. Want hoe mooi is het, om iemand nog te kunnen helpen als je er zelf niet meer bent. Ik had vernomen dat je niet beide kan doen. Dus heb ik ervoor gekozen dat hij nu zijn hersenen voor onderzoek doneert aan de hersenbank, en dan specifiek natuurlijk voor onderzoek naar FTD. Heb een mail gestuurd naar de 'hersenbank' om het nogmaals te vragen hoe het nou precies zit. 

Lees meer »
November 2018
Oktober 2018

Symposium KC Jong Dementie & Westergasfabriek

3 OKT naar Leusden, AFAS, in de buurt van JW, om de hoek, maar qua tijd lukte het me niet om langs te gaan. Dus dinsdagmiddag even langs gewipt.. schone kleding brengen &  de vieze was weer meenemen. Hij werd  weer lekker op bed gelegd, dan komt hij tot rust, anders blijft hij lopen en lopen. Onrust. Op tijd naar Leusden want van te voren was er een vergadering waar ik bij aanwezig mocht zijn. Maar... 

Lees meer »

Personage in GTST: FTD? nee, ALZHEIMER!

Bij de FTDlotgenoten hebben we t-shirts die gebruiken we voor onder andere sportevenementen, lotgenootdagen e.d. De tekst die erop staat is: Alzheimer? Nee, FTD! In Goeie Tijden Slechte Tijden is een personage geschreven ze kreeg de diagnose Fontotemporale Dementie. In de aanloop ernaartoe vertoonde ze wel wat tekenen van FTD. Ongeremd, impulsief, financieel problemen. Hoopvol waren de lotgenoten, degene die te maken hebben met FTD, in het gezin, binnen het gezin en de familie. Wat was het jammer om te zien dat het niet klopt! Dit kwam naar voren ten tijde van de diagnose... 

Lees meer »
September 2018

Symposium "Nico en zijn netwerk" ERVAREA

Woensdagmorgen vroeg, klein beetje uitslapen en dan op pad, naar Amersfoort. Stichting Nieuwe Erven, ik als Amersfoorste, ken daar de omgeving wel, ooit aan de overkant op een MLK school stage gelopen. Bij de kinderboerderij geparkeerd. Deze kinderboerderij De Vosheuvel gaan regelmatig naar Lisidunahof met beesten. Ik tas mee met folders van de FTDlotgenoten, mn visitekaartjes en informatie. 

Lees meer »

Promovendus Lianne Reus: gedragsvariant FTD

Promovendus Lianne Reus deed onderzoek naar het ziekteverloop van gedragsvariant frontotemporale dementie (gvFTD). Bij dementie wordt vaak gedacht aan geheugenklachten, maar de gedragsvariant van frontotemporale dementie (gvFTD) is voornamelijk gekenmerkt door veranderingen in gedrag en karakter. Symptomen van gvFTD kunnen lijken op die van psychiatrische ziektebeelden en andere hersenaandoeningen.

Lees meer »

WERELD DEMENTIE DAG i.p.v. WERELD ALZHEIMER DAG #WDD

21 september 2018 Wereld Alzheimer Dag, op heel veel plekken in Nederland is er aandacht voor #dementie. Ja, dementie, niet specifiek alleen Alzheimer, daarom vind ik al jaren dat het anders moet heten. Wereld Dementie Dag, want het gaat op deze dag om alle vormen dementie. Het is juist voor partners en familie zo fijn dat er extra aandacht is, maar ook dat de 'beestjes' bij de naam genoemd worden. Er zijn zoveel vormen dementie. Op www.dementie.nl jawel dementie.nl staan er heel veel beschreven. 

Lees meer »

De maand sept / okt #FTD op de kaart!

Ieder jaar zijn er vaak in september & oktober veel congressen, lezingen. Wordt steeds vaker gevraagd en dat vind ik fijn & leuk om te doen. Dat ik het negatieve heb kunnen ombuigen in iets positiefs, mooie draai aan kan geven, door op deze manier anderen te helpen, wijzer te maken, door 'mijn-ons' verhaal te vertellen, te laten zien, maar ook doordat ik zoveel hoor van lotgenoten, alles mee te nemen wat ik hoor, zie, lees etc, op het gebied van FTD, partners, familie. Lesgeven, lezingen, in gesprek gaan met. Een drukke maand.... maar zo belangrijk. 

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Asje
3 jaar geleden

Liefste Greet,
Je site is "waan"zinnig mooi, nuttig en zo vol liefde. Prachtig.
Big???