wetenschap, onderzoek, nieuws

Op deze pagina wil ik de nieuwtjes op het gebied van de wetenschap plaatsen. Alles op het gebied van FTD - jong dementie.

Tweetjes, linkjes naar artikelen. Mocht er wat missen, ik hou me aanbevolen, geef het aan me door, dan plaats ik het erbij. 

Er staan nu al linkjes op de pagina LINKS ;) Het zal gefaseerd aangevuld worden.  Er zullen wellicht her en der wat artikelen dubbel staan. 

 

WEBINAR PPA - Primarie progressieve afasie van het Alzheimercentrum Erasmus MC. 

24.11.21 WEBINAR Erfelijkheid bij dementie https://mailchi.mp/erasmusmc/uitnodiging-webinar-erfelijkheid-bij-dementie

12.00-13.00 geef je op via de link en kijk daar voor meer informatie. 
Met: 

  • Dr. Laura Donker Kaat
  • Drs. Iris Jansen-Bakkeren
  • Dr. Harro Seelaar

25.10.21 Yolande Pijnenburg: dementie op jonge leeftijd met Jetske van der Schaar #HersenHelden 

van het Alzheimercentrum Amsterdam https://podcastluisteren.nl/pod/HersenHelden

HersenHelden is de podcast van Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC over ziekten die leiden tot dementie, vooral op jonge leeftijd. Presentator, onderzoeker en proefpersoon Jetske van der Schaar gaat in gesprek met bijzondere gasten, van professor tot patiënt en van mantelzorger tot proefpersoon. Mensen die zich met hart en ziel inzetten voor betere zorg en baanbrekend onderzoek. Ze praten over alles wat erbij komt kijken om de problemen te ontrafelen en op te lossen. Wat hebben ze bereikt, waar staan we nu en hoe ziet de toekomst eruit?

Oktober 2021 Merel Mol 

Het meten van eiwitveranderingen in de hersenen van patiënten met frontotemporale dementie.

➤ Onlangs publiceerde onze promovenda Merel Mol een artikel over de toegevoegde waarde van zogenaamde proteomics bij frontotemporale dementie (FTD).

Proteomics is een methode waarmee eiwitten worden gemeten in bijvoorbeeld bloed of weefsels. Het onderzoeken van afwijkende eiwitten in hersenvocht en –weefsel kan inzicht geven in ziekteprocessen van dementie.

Bij FTD heeft deze techniek informatie opgeleverd over de eiwitten die betrokken zijn bij het ontstaan en de voortgang van de ziekte. Een van de doelen is om hieruit eiwitten te identificeren waarop een toekomstige behandeling zich kan richten.

Lees hier het hele artikel: https://www.mdpi.com/1422-0067/22/19/10298

#wetenschapopwoensdag
Alzheimercentrum Erasmus MC. 

by Merel O. Mol 1,*, Suzanne S. M. Miedema 2, John C. van Swieten 1, Jeroen G. J. van Rooij 1 and Elise G. P. Dopper 1

27.9.21 Webinar over Frontotemporale dementie -Alzheimer 10-daagse 

Samen met FTD lotgenoten organiseerden we op 27 september 2021 een webinar over FTD. Prof. dr. Yolande Pijnenburg, dr. Jort Vijverberg en promovenda Jay Fieldhouse vertellen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek naar en zorg voor FTD.

03.06.21: Nieuwe Studie Medicijn Erfelijke Frontotemporale Dementie

Het Erasmus MC gaat onderzoeken of het preventief toedienen van een nieuw medicijn, een antistof die het progranuline-eiwit in het lichaam beïnvloedt, een zeldzame vorm van dementie kan voorkomen. De studie wordt uitgevoerd bij familieleden van patiënten met erfelijke frontotemporale dementie en is bijzonder omdat de deelnemers de medicatie krijgen voordat zij klachten hebben.

Lees meer »