De Nederlandse Hersenbank - NHB

Gepubliceerd op 10 december 2018 om 20:11

We krijgen van lotgenoten regelmatig de vraag, over hersendonatie, maar ook, hij/zij is nog jong, en we willen ook graag orgaandonatie doen, kan dit en hoe dan? Voor JW heb ik geregeld dat hij nu hersendonor is geworden, hij was altijd al orgaandonor. Want hoe mooi is het, om iemand nog te kunnen helpen als je er zelf niet meer bent. Ik had vernomen dat je niet beide kan doen. Dus heb ik ervoor gekozen dat hij nu zijn hersenen voor onderzoek doneert aan de hersenbank, en dan specifiek natuurlijk voor onderzoek naar FTD. Heb een mail gestuurd naar de 'hersenbank' om het nogmaals te vragen hoe het nou precies zit. 

 

 

 

Reactie op mijn mail. 

De verschillende donatie vormen worden door verschillende instanties geregeld. Zo bent u bijvoorbeeld niet automatisch hersendonor als u zich heeft geregistreerd als orgaandonor. Wel kunnen beide vormen van registratie worden gecombineerd. In dat geval zal bij overlijden door de behandelend arts worden beoordeeld of de organen nog geschikt zijn voor transplantatie. Indien dit niet het geval is kan de hersenobductie plaatsvinden. Wanneer uw echtgenoot komt te overlijden en hij komt nog in aanmerking voor orgaantransplantatie, zal dit voorrang hebben boven de hersenobductie, tenzij u anders heeft aangegeven.

Dit heb ik reeds aangegeven, en dit weten ze ook in het zorgcentrum, want na overlijden moet hij heel snel naar Amsterdam. Ik heb terug gemaild met de vraag, dat ik zag dat hij dan 8 uur moet blijven, wil graag weten hoe het gaat omdat ik dan de kinderen, familie daarover vooraf kan inlichten. 

 

Zowel de organen als de hersenen doneren is alleen mogelijk als men heeft aangegeven dat dit de wens is en men middels euthanasie in het ziekenhuis overlijdt.

Tja, euthanasie, dat gaat m dus niet worden ;) Dát zou hij wel heel graag gewild hebben. 

 

De combinatie hersenobductie en het afstaan van weefsels (zoals bijvoorbeeld huid, hoornvlies, hartkleppen) is mogelijk. Voor transplantatie van organen en/of weefsels zal de behandelend arts contact op moeten nemen met Eurotransplant.

 

Als u nog vragen heeft naar aanleiding van dit bericht kunt u altijd weer contact met ons opnemen via info@hersenbank.nl of telefonisch via onderstaand telefoonnummer, wij hanteren op werkdagen spreekuren van 9.30 uur tot 11.30 uur. Buiten de spreekuren kunt u een voicemailbericht inspreken, wij bellen u dan zo spoedig mogelijk terug.

 

Onderzoeken naar FTD via de Hersenbank: 

https://www.brainbank.nl/media/uploads/file/van%20Swieten1.pdf

https://www.brainbank.nl/media/uploads/file/Rizzu%202.pdf

En er zijn er nog bezig. 

 

Wat ze ook goed kunnen gebruiken bij de hersenbank, zijn gezonde hersenen, vaak denken mensen hier niet aan. Maar ze hebben ook gezonde hersenen nodig om de verschillen te kunnen zien, te onderzoeken. De "CONTROLERS".

Website:

https://www.hersenbank.nl/

https://www.hersenbank.nl/hersendonatie/werkwijze-voor-hersendonatie/

https://www.hersenbank.nl/hersendonatie/info-hersendonatie/

Twitter: 

https://twitter.com/Hersenbank

Facebook: 

https://www.facebook.com/hersenbank/

https://www.facebook.com/herseninstituut/

 

Ook mensen die zelf niet (meer) in staat zijn de beslissing te nemen om hersendonor te worden, kunnen bij de NHB geregistreerd worden. Hiervoor zijn aparte registratieformulieren beschikbaar die door een familielid ingevuld en ondertekend dienen te worden. Voor informatie hierover verwijzen wij u naar de pagina 'aanmelden van een ander als hersendonor'.

 

Het ontwerp van de hersenbank logo's komen van Claudy te Brake, zie website. 

https://cjmtebrake.dunked.com/visuele-identiteit-nederlandse-hersenbank

https://goo.gl/images/KEQLbF

 

X Margreet 

 

{waarschijnlijk komt er nog een aanvulling bij}

Op 13 11 2019 is Jan Willem overleden. Hij is opgehaald i.v.m. de obductie van de hersenen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.