Gastblog #12: “Iedereen heeft een papa, maar die van mij is dood”.

Gepubliceerd op 4 mei 2019 om 13:32
1,5 jaar geleden ben ik mijn man Maarten verloren aan de slopende ziekte FTD (frontontemporale dementie) Inmiddels zijn we alweer ruim 1,5 jaar verder na het overlijden van Maarten. Er is ongelofelijk veel gebeurd het afgelopen jaar en we hebben de nodige ups en downs gekend. We zijn er nog niet, maar we zijn zeker op de goede weg.

Eva miste vooral een lotgenootje. Ze is nog zo jong, maar we merkte aan alles dat ze zichzelf zo alleen voelde in haar verdriet. In haar omgeving kende ze niemand die ook een papa of mama in de hemel heeft. “Iedereen heeft een papa, maar die van mij is dood”.

Om haar te helpen in haar verdriet heb ik na overleg met professionals besloten om een lotgenootje voor haar te zoeken. Na het plaatsen van een oproep kreeg ik de nodige reactie, geweldig! Het bericht werd massaal gedeeld en nu nog. Inmiddels is het bericht door ruim 65000 mensen gezien.

Ik kan dan ook vol blijdschap zeggen dat Eva 2 lotgenoten gevonden heeft… Naja blij… Eigenlijk hadden we ze natuurlijk veel liever op een andere manier leren kennen, maar we zijn blij dat we ze nu gevonden hebben. Ze wonen hier lekker vlakbij, dus Eva kan ze vaak zien en veel met ze spelen.

De reacties kwamen nog steeds binnen en daarom heb ik besloten om een besloten pagina op te richten voor deze doelgroep. De pagina is bedoeld voor de omgeving Oss om zo elkaar ook echt vaker te kunnen ontmoeten en regelmatig een gezamenlijke activiteit te kunnen plannen. Hopelijk wordt dit een groot succes en vinden meer kinderen een lotgenootje. Zeker een aanrader voor andere Regio’s. Landelijk is er al veel, maar de drempel is minder groot als je bij elkaar in de buurt woont en er te voet of met de fiets even naar toe kan…

Voor degene die het gemist hebben: https://www.facebook.com/groups/327774131273509/
Papa/mama in de "sterrenhemel" (Omgeving Oss) Besloten Facebookpagina.
 
Zo blijven we ons ook samen inzetten voor andere kinderen en lotgenoten. Samen sta je sterk en hoef je het verdriet niet alleen te dragen.

Daarom nog een ander nieuwtje: 
Eva haar droom gaat werkelijkheid worden. Eva wil namelijk in mijn voetsporen treden en ook een boek gaan “schrijven”.
Eva heeft dit enorm gemist tijdens het ziek zijn van papa. Want hoe begrijp je zelf wat er nu precies aan de hand is met een ouder die dementie heeft, hoe leg je dat een kind uit en nog belangrijker, hoe kan het kind dit aan klasgenootjes uitleggen.
 
Met het boek dat Eva gaat maken hopen we dat andere kindjes wel een boekje hebben wat ze kunnen gebruiken om te begrijpen wat er gebeurd met een ouder met dementie en hopen we dat ze dat met dit boekje ook uit kunnen leggen aan hun klasgenootjes.
 
Wanneer het boekje er zal komen hangt helemaal van Eva af. Ik zal dit doen op haar tempo en op haar manier. Als ze het er te moeilijk mee heeft dan lassen we een pauze in of stellen we het uit. Kortom…. Er komt een boekje speciaal voor kinderen met een ouder met dementie. Wanneer? Dat is nog onbekend, maar hou de facebookpagina in de gaten: https://www.facebook.com/dezoektochtnaarhetonbekende/
 
X Sandy
 
 
 
 

 

Extra informatie, linkjes naar aanleiding van de blog van Sandy. 

rouw : want het rouwproces is al begonnen, vaak al voor de diagnose gesteld is!

 

Mariken Spuij : klinisch psychologie/orthopedagoog en als docent onderzoeker en behandelaar verbonden aan de Universiteit Utrecht.  www.marikenspuij.nl/

* "Rouw bij kinderen", over het begeleiden van verliesverwerking.

www.marikenspuij.nl/

Daan Westerink : journaliste en rouwdeskundige, schrijft blogs, artikelen en boeken over rouw & verlies, lezingen en trainingen over dit onderwerp  : http://www.daanwesterink.nl/

* "verder zonder jou", jongeren over de dood van iemand die ze lief is.

 

De link naar het artikel, dubbelinterview van Freek & Vivianne ;

https://www.alzheimercentrum.nl/dubbelinterview-freek-en-vivianne/

Stichting Achter de Regenboog

Bij de Informatie- en Advieslijn kan iedereen terecht met vragen over rouw bij kinderen en jongeren. In een persoonlijk gesprek bieden wij u een luisterend oor, denken wij mee, en indien nodig kunnen wij u doorverwijzen naar een door onze stichting Achter de Regenboog erkende rouwtherapeut in uw omgeving. 

Informatie- en Advieslijn: 0900 - 233 41 41 (reguliere telefoonkosten)

Bereikbaar maandag t/m vrijdag iedere ochtend van 09.00 – 11.00 uur. 

Tevens kunt u mailen naar: hulpvraag@achterderegenboog.nl Hier kunnen ouders, verzorgers, begeleiders, scholen, professionals en anderen die inhoudelijke vragen hebben over rouw en verlies bij kinderen & jongeren naar toe mailen

 

Boek van Sandy: "Jong en dementie"

 

Er zijn een aantal boeken over opa's oma's met dementie, maar niet veel over een papa/mama. 
Kinderen en rouw. Check https://www.margreetmantel.nl/links voor meer informatie/boeken/websites 

 

Dieke Boerma:  http://onslevenmetdementie.nl/HOME/ #jongalzheimer - heel jong! wat brengt dat met zich mee... waar loopt je tegenaan, jonge gezinnen http://onslevenmetdementie.nl/Ons-verhaal/

 

NOTE: 

* Misschien zijn er rouwtherapeutes die en een blog willen schrijven over rouw bij dementie, bij kinderen {en natuurlijk de ouder, vader, moeder die achterblijven als er iemand met jong dementie is overleden} 

 

* misschien zijn er nog mensen met goeie ideeën, tips voor kinderen omtrent dit onderwerp! Dan kunnen we alles verzamelen. 
Ervaringen delen in een blog mag ook. Graag zelfs, hoe meer verschillende eigen verhalen hoe beter, daar het bij iedereen 'anders' verloopt en loopt, verschillende leeftijden van de kinderen.. van 0 tm 19, van 20 tm.... en ja ook zijn er kinderen van 45. Maar als je thuis woont en je ervaart het echt iedere dag dan is het anders dan als je al een eigen gezin hebt. 

Op Facebook zijn er 2 besloten Facebookpagina's voor kinderen, de jongeren en de voor de wat ouderen. Op de Facebook pagina bovenaan staat hoe daar te geraken! https://www.facebook.com/FTDlotgenoten/

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.