Gastblog #13: '2bike4alzheimer - FriendsTrappenDoor' {FTD}

Gepubliceerd op 2 februari 2020 om 19:31

 

Dementie is toch een oude mensen ziekte? 

Nadat na jaren ons “niet pluis” gevoel steeds sterker werd… was daar nu bijna twee jaar geleden de diagnose, FTD FrontoTemporale Dementie.

Ik weet het moment nog precies, ik stond in een menigte ouders voor school mijn zoontje op te wachten terugkomend van zijn schoolreisje. Mijn moeder belde, de uitslag van de scans waren binnen… hij heeft Fronto Temporale Dementie…. en zei mijn moeder er direct achteraan, er is niks aan te doen. We moeten volgende week naar het Alzheimer Centrum voor verder onderzoek.

Pff, daar stond ik mij even helemaal alleen te voelen tussen de menigte ouders, gillende kinderen en uitgelaten terug van schoolreis-komend kroost. 

Jeetje…mam was het wat ik uit kon brengen. 

 

Onderweg naar huis rijdend snapte ik er niks van. Dementie? Hij is net met pensioen, dementie is toch een oude mensen ziekte? FTD? Wat is dat dan, als je dementie hebt, heb je toch Alzheimer?

 

Ondertussen weet ik helaas maar al te goed wat het allemaal inhoudt, dat het helemaal niet zo is dat het een oude mensen ziekte is…en FTD, ik vind het nog steeds een lastige. 

Mijn vader heeft FTD, mensen kijken me nog steeds vragend aan als ik dat zeg. Ik probeer dan uit te leggen aan mensen dat Alzheimer in je hersenen aan de achterzijde begint en bij Fronto Temporale Dementie aan de voorzijde, dat daar dus andere functies zitten. 

 

Zo langzamerhand gaat mijn vader steeds wat meer achteruit. Legpuzzels maken is zijn lust en zijn leven op het moment en Nederlandse liedjes zingen…keihard, te pas en te onpas 😊 voor ieder die het horen wil, of niet… haha.
Hij maakt zijn dagelijkse wandelingetje, tenminste nadat de buienradar is uitgeplozen en een regenbui is uitgesloten en leunt verder op mijn moeder.
Die doet werkelijk alles….. een lintje verdient ze, alle lof voor mama! 

 

Helaas is mijn vader niet de enige met FTD, Alzheimer, of andere vormen van dementie. Ik vind het ongelooflijk dat er op dit moment nog geen medicijnen zijn om dementie te stoppen. 

Er moet geld komen voor onderzoek… daarom ga ik met vrienden meedoen aan 2bike4alzheimer, met ons team FriendsTrappenDoor gaan we voor een recordopbrengst voor onderzoek naar medicijnen! 

We gaan 400km fietsen in 24 uur, een race tegen de klok voor medicijnen! 

Wil je ons steunen om zo ook wat te doen tegen die vreselijke ziekte? Doneer voor ons team 

https://2bike4alzheimer.inactievooralzheimer.nl/team/friends-trappen-door
——

Groetjes Sandra 


* Sandra zal ons op de hoogte houden van de trainingen, het verloop.... op weg naar zaterdag 19 & zondag 20 september. Super Sandra, we hopen dat er veel gedoneerd gaat worden. Er zijn mooie onderzoeken betreft de FTD waar Alzheimer Nederland aan doneert! Hoop wel dat ze de naam een keer veranderen in "2bike4dementie" ;) 

Ook meedoen?! dat kan natuurlijk, er zijn verschillende 
mogelijkheden, 40 km, 80 km of 400 km, het is altijd een hele bijzondere, gezellige, sportieve, waardevolle dag, allemaal mensen die zich inzetten om DEMENTIE DE WERELD UIT TE TRAPPEN! geld ophalen voor onderzoek. 

kijk voor meer informatie op:  https://2bike4alzheimer.inactievooralzheimer.nl/over-2bike4alzheimer

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.