Leestip : 22.12.17 : artikel : Harry {70} FTD

Gepubliceerd op 22 december 2017 om 12:00

via onze FTDlotgenoten twitter account waren we benaderd door Heiba, ze wilde ons graag spreken zodat ze de FTD goed zou neerzetten, weten wat wij doen voor, etc. Moet dan vaak ad-hoc, helaas lukte t Hendrik-Jan niet. Ik tijdens m'n werk 'even' in m'n pauze (dank collega's) ik blijf namelijk praten en vertellen... volgende keer op een ander tijdstip ;)


Harry (70) is totaal veranderd door een ingrijpende hersenziekte: frontotemporale dementie. Toch sluit Harry 2017 af als een gelukkig man. Hoe hij dat klaarspeelt?
Hoe Harry dit jaar een gelukkiger mens werd - zijn dementie ten spijt

Correspondent Oud worden
Heiba TARGHI BAKKALI

https://decorrespondent.nl/7604/hoe-harry-dit-jaar-een-gelukkiger-mens-werd-zijn-dementie-ten-spijt/885679968140-b9669fe1

 https://www.dementieweb.nl/verhalen/dementiedagboeken/dagboekauteur/harry/

Harry & Marianne zijn een paar keer op de lotgenootdagen geweest, de eerste keer was hij de enige met FTD, de tweede keer waren er meer, soms merk en zie je het, soms ook niet. Denk niet dat hij zelf in de gaten had dat er meer waren, want de anderen waren stil. Soms zie je het als ze vaak opstaan en koekjes e.d. gaan pakken, onrust. Staan, zitten, lopen. 

Mooi, dat Harry & Marianne hebben meegewerkt aan het aritkel, spraakdagboeken. Zo wordt weer FTD getoond.. eh hoe verschillend mensen zijn, ligt ook er zo aan waar het in de hersenen als eerste wordt aangetast.... 


Semantische Dementie : op TV. 15.2.2016 een uitzending met de levenseinde kliniek, zal de link opzoeken. Daar werd alleen niet voldoende getoond, of verkeerd ge-edit, kwam niet goed naar voren, ze ging namelijk iedere dag naar de huisarts om te zeggen dat ze dood wilde. Er zijn mensen met FTD die wel nog kunnen aangeven dat ze dood willen namelijk... 

* artikel NRC 16.2.16 : https://www.nrc.nl/nieuws/2016/02/16/ben-er-helemaal-klaar-mee-en-huppakee-1589299-a397430 

* Bekijk 2Doc: op https://npo.nl/VPWON_1248719

* Bekijk Napraten over de Levenseindekliniek op https://npo.nl/POMS_S_NTR_3206242

 

FTD is natuurlijk ook een heel breed spectrum, frontaal & temporaal, op mijn website ook verder te lezen..de DEMENTIE PARAPLU - foto.  Linkjes naar verschillende Expertise Centra over dementie {ziekenhuizen} met uitleg & naar de FTDlotgenoten natuurlijk!
En filmpjes. of staan die er nog niet op, ga ik erbij zetten, straks even checken. Zo wordt mn website steeds uitgebreider, beter. Fijn. 

X Margreet 

* ik vul hier nog wat informatie aan... bij... 27 12 17 dus update volgt.... 

Reactie plaatsen

Reacties

Marianne Dubbeldam
6 jaar geleden

Hoi Margreet. Fijn dat je het stuk van Heiba op je blog zette. Maar Harry heeft geen semantische variant. Volgens prof Scheltens de gedragsvariant. Alle gedrag wat verandert positief of negatief kan in deze vorm. Fijn voor ons dat Harry juist heel mild is geworden.

Margreet
6 jaar geleden

Hoi Marianne,
ahhh, ik dacht ergens echt gelezen te hebben SD, vandaar, dus t is de bvFTD wat toch veel mensen met FTD hebben... m'n man ook... ik zal t even veranderen/erbij zetten, maar eerst nogmaals goed doorlezen! ?
Groeten Margreet

En heel fijn dat hij mild is geworden, zo verschillend bij iedereen...