Veiligheid kunnen waarborgen....

Gepubliceerd op 21 februari 2018 om 20:56

je maakt wat mee als partner van, in het nieuwe NU, bijzondere wereld van & met dementie & zeker FTD, poeh. Hoe complex het is ondervind ik nu weer aan der lijve, nou ja, JW merkt dat aan zijn lijve...

ongeremd gedrag, seksuele ongeremdheid komt veel voor bij mensen met FTD. JW ligt ook goed "in de markt" bij de verschillende dames met FTD. En deze steken dat niet onder stoelen of banken. Ingewikkelde situaties kunnen zich dus voordoen. Ingewikkeld voor iedereen. De bewoners & ook voor allen die zorgen voor deze lieve mensen. 

Het is daarbij wel belangrijk dat de veiligheid gewaarborgd blijft. En hoe doe je dat...?? 
Er moet in ieder geval genoeg personeel zijn, genoeg middelen om met mensen die FTD hebben om te gaan. Ze moeten inventief, creatief zijn met oplossingen bedenken, maar soms, soms is het echt zo moeilijk. Omdat mensen met FTD zeer dwangmatig in hun gedrag zijn, soms agressief reageren, en onvoorspelbaar. 

Vanuit de overheid moet hier meer oog voor komen..... 


Mensen worden in een zorgcentrum/verpleeghuis geplaatst vaak met een te lage indicatie. ZZP5 is echt niet voldoende, dat moet echt een ZZP7 zijn, en dan nog is dat met enige regelmaat te weinig en moet er meerzorg aangevraagd worden. Het CIZ moet hier ook duidelijk een lijn trekken en het moet bij het CIZ duidelijk zijn hoe en wat FTD is. De huisartsenbrochure is hier weer een goed middel voor... Het CCE wordt wel ingeschakeld zodat er observaties komen en zijn, lees verder op :  https://www.cce.nl

 

Om zo de veiigheid van de andere bewoners te waarborgen. Ze zijn slim, lezen of horen de codes, kunnen een sleutel op slinkse wijze bemachtigen. Er zijn dus meer ogen & oren nodig op een bewonersgroep. Een buddy, meer activeiten & begeleiding. 

We zien ook regelmatig in verpleeghuizen dat er staat : TOETS JAARTAL IN tja... zo gelezen, zo gedaan, zo weg.... 

 IMG_3931.jpg

Vrienden en kennissen zeggen wel eens tegen mij, maar hoe kan dit of dat dan gebeuren? Zien ze dit dan niet? tja, als er 1 verpleegkundige op de groep is en deze is bezig met een bewoner op de kamer, dan lopen er nog 8 'rond'... dan kan je niet alles zien en horen, en ja, dan gebeurt er wel eens iets wat niet oke is... maar ze kunnen er niets aan doen. De bewoners niet en het verpleegkundig personeel niet. Zeker niet bij slimme gehaaide mensen met FTD! 

Het geeft soms ook wel hilarische taferelen waar hartelijk om gelachen moet worden. 
Tja, er komen heel wat anekdotes in mijn boek... want dat boek gaat er wel komen... 
In mijn lezingen vertel ik er al veel en hier ook maar hier schrijf ik niet alles, waarom niet? omdat er nog 2 pubers van ons rondlopen, familie, ouders van JW....


En ja, ik wil graag veel naar buiten brengen omdat er meer kennis gedeeld moet worden, maar tot op zekere hoogte....

X Margreet  

 

plaast nog wat fotos... vanmiddag 24/2 maken op Lisidunahof... ;) 

Reactie plaatsen

Reacties

Lydia Eggenhuizen
6 jaar geleden

Moed, geduld en wijsheid wens ik partners van vaak toe. Dit stukje getuigd van alle drie, met hoofdletters.

Tineke
6 jaar geleden

Zo waar, partner wist na twee weken in verzorgingshuis de code van de buitendeur al. Heeft twee keer de sleutel van de leiding "gevonden" en onlangs een fietssleutel die achter beveiligde deuren was opgeborgen en gaan fietsen. Hij vertelde het trots en wil niet weglopen maar hij voeld zich niet ziek en wil naar buiten. De begeleiding doet wat ze kunnen maar als het in hem opkomt is hij weg en komt ook weer terug. Hij is dwangmatig, slim en een gevaar op de weg en geen idee wat er met hem aan de hand is.

Margreet
6 jaar geleden

Hi Lydia, klopt! en dat gaat goed hoor... ;) als er maar gecommuniceerd blijft worden... o zo belangrijk. En natuurlijk acceptatie...

@Tineke, hij wil idd dan niet ontsnappen maar mensen met FTD zien een deur en moeten daar door heen.. want daar dient een deur voor. En hij wil graag bewegen, zijn er vrijwilligers die wat met hem kunnen doen als extra? Een buddy voor hem zoeken? die regelmatig wat met hem komt doen? En ze zijn zo slim! Heeft hij een GPS tracker? Bij JW hebben ze een chip in de schoen, zodat de deur niet open kan, niet open gaat, maar soms als ze snel zijn, en dat zijn ze.. komen ze toch buiten ;)

X Margreet