Flora Gossink promoveert "Late onset behavioral changes"

Gepubliceerd op 20 april 2018 om 21:14

Het meten van de sociale cognitie kan helpen bij het diagnosticeren van de gedragsvariant van frontotemporale dementie (bvFTD). Dit blijkt uit onderzoek van psychiater i.o. Flora Gossink. De symptomen van bvFTD, dementie waarbij de persoonlijkheid sterk verandert, lijken veel op die van psychiatrische stoornissen. Hierdoor is het stellen van de juiste diagnose, dementie of psychiatrische stoornis, lastig. Het meten van sociale cognitie kan hierin verandering brengen. Flora Gossink promoveert 20 april bij VUmc.

 

20 april 2018 | Promotie

Gossink onderzocht nieuwe methoden om onderscheid te maken tussen bvFTD en psychiatrische stoornissen. Het onderscheid maken tussen deze aandoeningen is belangrijk om de juiste behandeling en vervolgonderzoek te kunnen bieden. "Nu blijven patiënten en familie lange tijd in onzekerheid of ze leven met een diagnose die later onterecht blijkt te zijn," vertelt Gossink. Het vinden van de juiste diagnose voor bvFTD is erg lastig, omdat de symptomen sterk overeenkomen met die van psychiatrische stoornissen. Emotionele vervlakking, apathie, spraakarmoede en ontremming kunnen bij beide aandoeningen voorkomen.

"Uit ons onderzoek blijkt dat patiënten met bvFTD een duidelijk lagere score hebben op een test voor sociale cognitie dan patiënten met psychiatrische stoornissen," vertelt Gossink. Bij deze test, de Ekman 60 faces test, is het de bedoeling om een emotie te herkennen bij een foto van een menselijk gezicht. "We raden aan om de sociale cognitie te bepalen met in ieder geval de Ekman 60 faces test bij patiënten bij wie een verdenking bestaat op bvFTD."

Promovendus: F.T. Gossink
Titel proefschrift: Late Onset Behavioral Changes
Promotoren: prof.dr. M.L. Stek, prof.dr. P. Scheltens
Copromotoren: dr. A. Dols, dr. Y.A.L. Pijnenburg
Proefschrift:VU-DARE

 

https://www.vumc.nl/onderzoek/promoties/april2018/promotie-gossink/

https://www.alzheimercentrum.nl/alzheimercentrum/evenementen/symposium-late-onset-behavioral-changes-differentiating-bvftd-and-psychiatric-disorders-clinical-practice/

https://www.vumc.nl/afdelingen/Psychiatrie/agenda/promotie-gossink/

https://www.alzheimercentrum.nl/alzheimercentrum/evenementen/promotie-late-onset-behavioral-changes/

en natuurlijk gepost op de FTDlotgenoten website, Facebook & twitter!!
alle onderzoeken zijn zo belangrijk, om tot een diagnose te komen, want dat is wat je wil als partner, familie, een diagnose, wat de uitkomst ook is, de onzekerheid is killing! niet wetende wat er aan de hand is, niet geloofd worden door de artsen en omgeving, de vermoedelijke patiënt denkt dat er niets aan de hand is. Dus of het nou FTD is of psychiatrisch een diagnose is van levensbelang. Voor iedereen. Om verder te kunnen, leven, hulp vragen & krijgen! Erkenning & herkenning, lotgenoten contacten opdoen. Gehoord worden, begeleidt.


Want het is onmogelijk om zonder diagnose verder te leven als gezin, familie. 

https://www.ftdlotgenoten.nl/index.php/nieuws/69-media/355-promotie-flora-gossink-vumc-alzheimercentrum

 

De Nederlandse samenvatting: 

http://dare.ubvu.vu.nl/bitstream/handle/1871/55626/abstract%20dutch.pdf?sequence=3&isAllowed=y

 

De complete Engelse versie: 

http://dare.ubvu.vu.nl/bitstream/handle/1871/55626/complete%20dissertation.pdf?sequence=6&isAllowed=y

 

* de tekst heb ik overgenomen van de website van de VUmc! Check link.  

 

* JW heeft nog meegewerkt aan aan aantal wetenschappelijke onderzoeken {na de diagnose} waaronder een onderzoek waar hij ook emoties e.d. moest aflezen. hmmm dat kon hij dus idd niet, en bij ons ook niet. Als ik verdrietig was dan kon hij me niet troosten want hij zag dat niet, zei wel dat hij het deed. NOT dus. Ook op het nieuws, bij slecht nieuws moest hij lachen... deed hem niets... bizar is dat om te merken... 

* als er nog meer informatie, artikelen komen omtrent de promotie van Flora dan plaats ik deze hier erbij. Dus hou het in de gaten ;) 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.