8. Botsing met de motor, niet zijn schuld maar...

Gepubliceerd op 4 januari 2013 om 00:00

ik zeg altijd maar, hij heeft "plaats delict" verlaten en dat was fout, verder had hij geen schuld! Maar dat deed de tegenpartij anders geloven... dat had dus een nare bijsmaak, ze hadden 'lucht' gekregen dat hij de diagnose FTD had  gekregen en ze begonnen over agressief gedrag e.d. Pffff, hij is een lieve, meegaande 'FTD-er'.
Bah, wat mensen soms al niet doen om er zelf onderuit te komen....... 

 

Ik werd opgebeld door vriend Jacco, hij zag JW lopen met de motor, motor agent en politie wagen.. ik liep op dat moment boodschappen te doen... Wist dat JW weg was met de motor want hij wilde perse de praktijkdeur controleren. Dwangmatig op op slot doen van deuren, checken. Ik was al niet helemaal gerust erop, want hij ging naar mijn gevoel te gehaast weg. Maar hij rijdt nog goed. Net de diagnose binnen. Ik liet mijn boodschappen vallen, zei ik kom straks terug. En snel de auto in, veilig naar huis rijdend, maar toch, de kinderen waren thuis.. politie met papa voor het huis... 

 

Ik kwam aanrijden en zag daar een politie auto, motor agent en JW gezellig babbelend met de agenten, was aan het vertellen welke cursussen hij allemaal gedaan had op de motor. Ik zag wel aan ze dat ze zoiets hadden van, klopt dit wel? 
Het bleek dus dat hij een auto die van rechts kwam, maar ze had geen voorrang, had aangereden, de motor had opgepakt en weg was gereden, want tja, hij moest die deur controleren. Dat mag niet he, weggaan van een ongeluk, ook al was hij. niet fout en dat wist hij. 

JW werd dus opgepakt! moest de politie auto in. Ik de kinderen meteen gerustgesteld dat het allemaal wel meeviel. Uhm, ik wist natuurlijk nog niet heel veel. Vriendin Suzanne gebeld, ivm de boodschappen, en toen mijn radartjes.. ouders van vriendin van Renée werken bij de politie, dus gebeld! Yes, fijn een van de 2 zou met mee meegaan naar het bureau. Dus wij erachteraan. 

De kinderen konden bij Suzanne & Jacco eten. Want ik wist ook niet hoe laat ik thuis zou zijn, en ze ging de boodschappen wel halen. Bij het politiebureau aangekomen, JW zat in de cel! Ik verteld en uitgelegd wat er met hem aan de hand is. Dit heeft de tegenpartij ter ore gekregen helaas. Dit werd later tegen ons gebruikt! Echt heel erg zielig vond ik dat. Meisje had nog niet zo lang haar rijbewijs, vader belde ook hierover op, zei dit ook en vertelde ook dat JW niet schuldig was. Nee, dat was hij ook niet, hij had alleen iets te hard gereden, zei hij dus heel eerlijk. En ontweek de boel nog, zij draaide de weg gewoon op, had m niet gezien, terwijl de rode BMW 1100 GS met gele koplamp altijd heel goed te zien is. 

Maar de politie hoorde mijn verhaal aan, mn vrienden hielpen mij daarbij. Ik vertelde dat hij net de diagnose FTD had gekregen. 
Het rijbewijs werd afgepakt, nou ja, dat vond ik niet zo erg, vertelde ik ook, want ik zou toch zijn rijbewijs moeten afnemen, want ik vond dat er na een diagnose niet meer gereden mocht worden. Hier zou hij anders ook een rijtest voor moeten doen, maar ja, daar zou hij glansrijk voor slagen, als het verkeer normaal rijdt enz, op routine. Maar als er iets gebeurd dan weten ze vaak niet meer hoe ze moeten reageren, bv een spiegel eraf rijden, ze hebben zelf niets, dan rijden ze gewoon door, of als ze denken, lang genoeg gewacht voor het rode licht, ik ga rijden. Dat doen ze dan niet met een rij instructeur naast zich, want zo slim zijn ze dan ook weer. Inzicht verdwijnt, emoties verdwijnen, geweten verdwijnt! Geen gevoel dát ze iets fout doen, of gedaan hebben. 

Hij mocht dus weer mee naar huis. Dubbel gevoel, naar natuurlijk, blij dat zijn rijbewijs nu daar lag! maar ja, hij zou wellicht weer een rijtest mogen doen, WIL IK NIET!!!!  En ik was dus niet de "boe-man"!

Ik ook meteen mijn zwager gebeld, of hij de motor kon komen ophalen. Zucht, die moest meteen weg van mij... ohhhh, dat doet mij zoveel verdriet, zijn mooie motor, die staat voor VRIJHEID! vakantie, chillen, rust, motard bij de Wielerronde Midden Nederland, samen met de motoragenten alles in goede banen leiden..... Maar ja, er mag niets gebeuren met hem, maar nog meer niet met anderen! Veiligheid voorop. Daarom moeten de artsen ook zeggen bij een diagnose : NIET MEER RIJDEN, rijbewijs inleveren, maar dit doen heel veel artsen niet. Verzekerings technisch is dit ook niet goed! ZUCHT * 

Zwager kwam de motor ophalen, trok JW zijn BMW jas aan, helm op en reed weg, Oei, dat was een raar gezicht, alsof JW daar reed en ik wist dat dit het laatste beeld zou zijn van... mn zwager heeft de motor overgenomen. Een van zijn beste vrienden heb ik de jas gegeven want hij kocht later ook een rode BMW GS. Pfff, best moeilijk vond ik dat, maar JW zou dat willen dat hij zijn jas zou krijgen. Als ik ook een zelfde motor zie rijden met JW zijn postuur, dan schiet ik vol, want motorrijden stond voor vrijheid en nu zit hij opgesloten. 

JW vond het helemaal niet erg dag ik nu de BOB was! Heel raar was dat ook, want autorijden, motorrijden, lomaxrijden vond hij heerlijk! Uren achter elkaar, op vakantie, weekendjes weg op de motor in zijn uppie. 
Er is een stukje geschreven, geïnterviewd door dementie.nl {foto ben ik niet, wil nog steeds een eigen foto daar ; ) } 

https://dementie.nl/dementie-op-jonge-leeftijd/voortaan-was-ik-de-bob-altijd

 

X Margreet 

 

* we zijn al jaren bezig met de FTDlotgenoten & de FTD Expertgroep het aankaarten bij het CBR, dat dit anders moet, dit is anders dan bij de dementievorm ALZHEIMER! er moeten andere testen komen, want een geheugentest doen ze goed. Als er gevraagd wordt, wilt u nog autorijden, antwoorden ze natuurlijk met JA, bij de onafhankelijke neuroloog, kunt u nog apparaten bedienen, ja, dat kunnen ze nog! HET IS FTD! De geheugentesten krijgen ze iedere keer weer, dus ze kennen de antwoorden al ;) SMART! 

later meer hierover, hoe het bij ons verliep... 

- er moeten meer verhalen verteld worden richting het CBR over autorijden en FTD. Het gebeurd ook dat gezonde partners het nog toelaten, omdat ze b.v. zelf geen rijbewijs hebben en hun wereld dan kleiner wordt, logisch, begrijp ik best maar het gaat om de veiligheid van iedereen. Ik zou het niet kunnen verdragen als hij bijvoorbeeld een kind dood zou rijden of invalide, niemand! Dat hem wat zou overkomen alla... { ook liever niet natuurlijk }

- ze vinden dat er niets met hun aan de hand is, en dat ze nog gewoon kunnen rijden. Dit leidt tot veel extra problemen binnen het gezin. De partner is altijd degene die t moet ontgelden of de thuiswonende kinderen, of mensen die zich ermee gaan bemoeien, wat ook moeilijk is als mensen zich ermee gaan bemoeien en zeggen, hij of zij kan nog best rijden. Zeker als je als partner dan al een tijd bezig bent met voorbereiden / bewerken om 't rijbewijs in te leveren. BAM, weg alles, en terug naar af, of zelfs terug naar.... dat het never, nooit meer lukt! En moet er eerst een ongeluk gebeuren.... voordat men ingrijpt! 

 

FOTO boven : RTV Utrecht journalist achterop bij JW,  kan even niet op zijn naam komen. Volgende keer foto even uit het lijstje halen en wellicht staat t er op, ook regelmatig met cameraman rondgereden, die dan achterstevoren bij JW achterop zat. Zijn grote droom was als MOTARD bij de Tour de France mee te rijden, als "francofiel" ;)  helaas niet gelukt.... 
Ronde van Midden Nederland :  http://rvmn.nl/contact-informatie/

 

FOTO hieronder : JW op circuit Lelystad 25 sept. 1998 - een vd eersten met een gele helm! {zie je tegenwoordig meer en meer} i.v.m. dat hij goed te zien is in het verkeer. NVVM training - Nederlandse Vereniging voor Verhoogde Motorrijveiligheid. Moet er ergens nog meer hebben... volgt dan nog ;) Ook hebben we samen trainingen gevolgd, ik als bijrijder...

 later nog meer gevolgd bij : https://knmv.nl/opleidingen/vro-trainingen/

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.